Kerstin Lokrantz

Pionjär inom tonårsmode och så mycket mera

Kerstin Lokrantz (1928–2000): tjejen som debuterade som fotomodell (sent 1940-tal) medan hon ännu gick på Beckmans Designhögskola, och som sedan var en av de första svenska designerna som ritade tonårskläder för Wahls och Martinette. Kerstin fortsatte sedan designa arbetskläder, skriva böcker och göra reportage för olika tidningar om att sy om och återanvända gamla kläder och material men gjorde också kläder för film (Amorosa av Mai Zetterling bl a) och tv, hon hade egna tv-program om att sy och sy om kläder, serien var baserad på en bokserie som gavs ut tidigt 70-tal som hade titeln ”Enkla kläder att sy själv” Bokserien gavs ut i många länder och blev en stor framgång.

Svartvitt fotografi från 50-talet av Kerstin Lokrantz sittande vid sitt arbetsbord.

Svenskt tonårsmodes pionjärer

Det finns mycket att berätta om denna drivkraftiga och begåvade tjej, som är en viktig beståndsdel i det vi kallar modehistoria – eftersom hon var en pionjär. Redan när hon går på Beckmans (1945–48) börjar hon arbeta som fotomodell, och blir en av de första tonårsförebilderna runt 1948–1950 innan hon börjar designa just tonårskläder. År 1953 är det stora genomslagsåret för svenskt tonårsmode – just det året skulle Anders Beckman (vars skola firade 20-årsjubileum) dela ut ett stora A i design till de tre kvinnliga tidigare skoleleverna Kerstin Lokrantz, Gunilla Pontén och Margareta Westberg. 

Svartvitt modefoto från 50-talet av Kerstin Lokrantz iklädd vit 50-talsklänning och svarta pumps.

Första tonårsmodellerna och stylisterna

Kerstin var en av de första tonårsmodellerna i Sverige, tillsammans med Gunilla Pontén, och som dessutom designade just tonårskläder och även fungerade som ”sin egen stylist” vid fotograferingar. 

Just det: hon hittade på egna knep för att få kläderna att ”se roligare ut” – som att måla skorna randiga eller prickiga, bära bär-plockar-korg istället för handväska, knyta en scarf om halsen och självklart bära håret i hästsvans istället för knut. Ett annat trick var att sy speciella förkläden – exempelvis i tyll för att göra en snäll klänning lite festlig. De där tricksen skulle man gott kunna ta till sig idag, om inte annat för att få vintage-looken att se mera äkta ut. Inte undra på att Kerstin försåg olika tidningar med den här typen av styling- och fixar-tips. Dessutom med egna teckningar, för hon var även illustratör.

Kerstin hade även tipsspalt i olika veckotidningar.

Text: Lotta Lewenhaupt 

Svartvitt modefoto från 50-talet av Kerstin Lokrantz i randig ärmlös blus, vitt hårband och vita handskar, hållandes en korg.

”The teenager” från Amerika

Vi behöver ta ett stort steg tillbaka för att förstå tonårsmodet. The teenager, tonåringen, föds som målgrupp i USA i mitten av 1940-talet; det börjar idémässigt på amerikanska college, där det som senare skulle kallas the preppy look, startar och handlar om hur ungdomar favoriserar exempelvis sweatshirts, jeans, sneakers och bobby-socks. Efter en av Frank Sinatras konserter (1943) skrivs det för första gången om den unga beundrarskaran, de tonåriga tjejerna, som klädde sig i korta veckade kjolar, med tjocka nedrullade bobby-socks till loafers; sockorna är den typen av halvstrumpor som tennisspelare bär. Kerstin Lokrantz var mycket inspirerad av det amerikanska tonårsmodet, men hade sin egen blick för hur det skulle se ut; ett fint exempel därpå syns i Damernas Värld 1948, där Kerstin poserar för Rune Hassner iklädd amerikanska jeans, som rullats upp mot vaden, och bärs med en vit brodyrblus. (Här ska också påpekas att jeans, av märket Levi’s, var nyhet på NK 1948.) Det är alltså inte helt ointressant att svenska tidningar, som exempelvis Vecko-Revyn, Allers, Bild-Journalen och Damernas Värld, skrev om tonårsmodet och därför engagerade unga trendkänsliga tjejer att skriva tipsspalter. 

Text: Lotta Lewenhaupt 

Svartvitt modefoto från 50-talet av Kerstin Lokrantz på en balkong iklädd jeans och vit blus.

Ivar Wahls 1951–1958

Kerstin började på Wahls ca 1951 och gjorde de första tonåriga plaggen, det allra första hon gjorde var konfirmationsklänningar som tidigare inte funnits på marknaden, eftersom alla konfirmerade sig blev det en stor framgång.

Ett annat exempel var en skjorta/kappa som enkelt förändrades med skärp, ett annat var en svart/vit klänning kallad ”skatan” som bevisade att svart faktiskt var en färg som tilltalade ”unga damer”. 

Kerstin introducerade material som manchester, bomullspoplin och ulljersey, och lanserade enkla modeller som skjortklänning samt kjolar med fickor och volanger. Bland annat.

Reklambild från 50-talet där det nya ungdomsmodet visas upp av två modeller med skjortklänning.

Martinette 1958–1967

En av de första kollektionerna Kerstin gör för Martinette när hon börjar där 1958 är en specialkollektion gjord enbart i Viola Gråsten-tyger och en kollektion i STOBO tyger.


I ett pressmeddelande:

”Martinette presenterar 'Det nya 20-talet' i en liten specialkollektion gjord enbart i Viola Gråsten-tyger.

Det är modeller med sikte på den vuxne tonåringen, som med förkärlek väljer den lediga, säckiga stilen, men också en och annan chemise eller skjortblusklänning. Dessa modeller kommer att under särskilda reklamformer säljas hos Hennes (HM), NK och Jörnstedts fr o m 21 april.

Högsommarmodeller i Stobos hemslöjdsbetonade textilier och säsongens aktuellaste färgskala. Här är kvaliteten förstklassig bomull.

Några glimtar ur höstens kollektion, där vi satsat helt och fullt på en liten kollektion i vinterbomull, som vi tycker är ett sött, fräscht och lättskött material för tonåringen. Färgskalan är dov eller djärvt mustig. Dessa klänningar ingår i en grupp av 'finklänningar' där de damigare är komponerade av Ingerlise Skjöldebrand och de mer tonåriga av Kerstin Lokrantz.

Övriga material i höstens kollektion är manchestersammet i bred- och finrandig kvalitet, jersey, flanell, olika yllekvaliteter samt siden."

Sahléns 1967–1970


Kläder för den aktiva kvinnan blir temat när Kerstin gör sin första kollektion för Saléns 1967. Tonåringens eget mode är på väg ut och kläder ”för alla” är på intåg.


Citat från Damernas Värld som skriver om Kerstin och kollektionen:

"Kerstin Lokrantz nya kläder är tänkta för alla aktiva kvinnor oavsett ålder! För hon tycker klokt nog att åldergränserna har suddats ut, att kläder kan göras i så fina linjer och så stimulerande färger att de är unga och okonventionella men ändå elegant kultiverade."

Tidningsurklipp från artikel som visar en modekollektion från Sahléns designad av Kerstin Lokrantz i Damernas Värld under 60-talet.

Den här klänningen var av vinröd manchester. Jag tyckte att den var ganska ful men piffade till den med en svart- och vitprickig näsduk, vantar och vinröda, lågklackade skor. Det gick inte att köpa slejfskor, det var bara barn som hade det. Jag köpte läderremmar och sydde fast på skorna och satte dit en pärlemorknapp. Och så hade jag hästsvans också, det hade ingen annan mannekäng.

KERSTIN LOKRANTZ ANTECKNINGAR PÅ BAKSIDAN AV FOTOGRAFI FÖR WHALS 1950, FOTOGRAFERAT AV HOLMES / ATELJÉ UGGLA.
Svartvitt modefoto från 50-talet av Kerstin Lokrantz som poserar sittande på en stol, iklädd manchesterklänning och prickig scarf.

Tre modeller i en fotostudio på 60-talet. Två viskar medan den tredje sitter på en barstol och försöker höra vad de viskar om.

Jag minns att vi tyckte illa om dom stabbiga sportkläderna vi plåtades i. Mina krokar vid öronen hade jag jobbat mycket med. Man jublade håret med varmt vatten med socker i så blev det lite stelt. Hemmagjord läggningsvätska. Jag hade lösbröst av gummi, det skulle sticka ut spjutiga bröst i alla kläder.

KERSTIN LOKRANTZ ANTECKNINGAR PÅ BAKSIDAN AV ETT FOTOGRAFI FRÅN 1947, EN AV DE FÖRSTA BILDERNA MED GUNILLA PONTÉN. KATINKA SVANSTRÖM ÄR DEN TREDJE MODELLEN.

Titel

Din varukorg är tom